ارسنجان
اَرسَنجان (به پارسی میانه: ارسنگان )
در بزرگراه اصفهان - شیراز پس از عبور از کنار آثار باستانی پاسارگاد با گذر از تونل تنگ سعادت شهر بعداز پلیس راه وارد شهر سعادت شهر یا پاسارگاد می شوید و طی مسافت 5 کیلومتر به سمت ارسنجان به جنگل بناب ارسنجان می رسید و ادامه مسافت 15 کیلومتر وارد شهر ارسنجان خواهید شد.
نام ارسنجان تشکیل شده است از "ارسن" و "جان" ارسن به معنی "خوش آب و هوا "و "جان" هم که معرب گان می باشد به معنی محل و مکان می باشد
ارسنجان یکی از زیباترین و خوش آب و هوا ترین شهرهای ایران در استان فارس می باشد این شهرستان در 120 کیلومتری شمال شرقی شیراز واقع شده است .
طبیعت این شهر بسیار زیبا می باشد به هر سو که بنگرید تابلو زیبایی از طبیعت را نظاره گر خواهید بود. محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
این شهر زیبای تاریخی از یک سو در نزدیکی مجموعه پاسارگاد قرار دارد و از سویی دیگر همسایگی تخت جمشید
اگر موقعیت این شهرستان را به صورت یک دره وسیع تصور کنید در دو طرف دره (شهر) کوههای سربه فلک کشیده با پوش درختی پراکنده و در بالا و پایین دره (شهر) جنگلهای زیبای بناب ،فیجان و خلیل بیگ وجود دارد که این جنگلهای زیبا مختص مناطق جنوبی زاگرس می باشد.
وجود چشمه آب روان در طول این جنگل بناب و فیجان با ایجاد تفرجگاه به مکان بسیار مناسبی بخصوص در فصل بهار برای طبیعت گذرانی تبدیل شده است.
این شهرستان را کوه های سر به فلک در آغوش کشیده اند و همین باعث شده همواره نسیم ملایمی از دشت به کوه و کوه به دشت در جریان باشد کوه سیاه و کوه خم یا ول زیست گاه گونه های گیاهی و جانوری فراوان است.
کوهستانهای اطراف زیستگاه جانورانی نظیر یوزپلنگ ، خرس ،کفتار،گوزن ،گربه وحشی ،گرگ و... می باشد.محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
عمده درختان طبیعی این شهرستان درخت بنه و بادام وحشی می باشد بنه همان پسته وحشی است.
این شهر را باغهای زیبای انار احاطه نموده است و رب انار ارسنجان بسیار مرغوب و با کیفیت می باشد .
این شهر و روستاهای اطراف دارای زمین های کشاورزی بسیار مرغوب می باشد که خشک سالی های اخیر تاثیر بسیار ناخوشایندی براین دشت گذاشته و سفره های آب زیر زمینی نیز فرو کشیده است
مردم این شهر مذهبی و دارای فرهنگ پیشینه ای می باشند زبان مردم این دیار تماما فارسی با لحجه نزدیک به شیرازی و کازرونی می باشد
عموما رفتار مردم این کهن شهر بسیار مودبانه و محترمانه می باشد که نشان از فرهنگ قدیمی این شهر دارد.محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
به واسطه فاصله داشتن از شریانهای اصلی ارتباطی بین شیراز و دیگر مراکز استان ها که فاصله این شهر تا راه اصلی شیراز - اصفهان 25 کیلومتر می باشد
باعث گردیده که اصالت این شهر حفظ گردد
ارسنجان به عنوان سومین شهر ایمن خاورمیانه و دومین شهر ایمن ایران از طرف سازمان جهانی یونسکو شناخته شده است.
این شهر از چند محله تشکیل گردیده که هر محله را با فامیل یا نام خانوداگی آنها می خوانند.محمد باقر ابراهیمی(ارسنجانی)
فامیلهای عمده این شهر ابراهیمی ، اسکندری ، رحیمی ، حسن شاهی ، نعمتی و نعمت الهی ، رضایی ، حسینی و موسوی می باشد
که 4 فامیل اول نام محله ها می باشد.
تک درخت عجیب روییده در سنگ ، نمادی از سخت کوشی و مقاومت در برابر ناملایمات روزگار است
لحظه ای ایستادن در کنار این درخت در سکوت طبیعت آرامشی به انسان دست می دهد که ناامیدی و پریشان حالی از دل هر انسانی رخت بر می بندد و هر بیننده ای را در مقابل ناملایمات روزگار پایدار و قوی دل می گرداند باز دید از این درخت را برای همشهریان حداقل سالی 2 بار توصیه می نمایم و برای دیگر هموطنان حتی یک بار هم که شده بسیار جالب و موثر خواهد بود
این درخت در شمال این شهر وجود دارد که عجیب ترین درخت ایران لقب گرفت است و معروف به مروارید سبز است این درخت بَنِه یا پسته وحشی می باشد.محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
آثار باستانی
چاشت خور یا قدم گاه که فضای بزرگی را در دو تراز مختلف در دل صخره تراشیده اند در گذشته به نقل از پدرم و دیگر سالخوردگان این دیار دو شیر سنگی در جلو آن قرار داشته است که امروزه اثری از آن نیست .در بین مردم منطقه این روایت است چاشت خور (چاشت به معنی صبحانه) محل صرف صبحانه شاهان هخامنشی در زمانی که به این شکارگاه می آمدند می باشد و چون مشرف بر دشت می باشد از آنجا نظاره گر شکارگاه و سربازان شکاری خود بوده اند .محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
این بنا متعلق به دوران هخامنشی است و در انتهای کوه رحمت که تخت جمشید بر حاشیه آن قرار دارد واقع گردیده است
غار خاتون که زیستگاه انسانهای اولیه بوده است
نزدیک به 10 هزار ابزار سنگی با کاربری شکار در این منطقه کشف شده که با توجه به آن ها، قدمت این غار به 60 تا 70 هزار سال قبل برمی گردد. در این غار ابزار های شکار از جنس سنگ، استخوان هایی متعلق به حیواناتی چون اسب و سازه ای در کف غار که محل ذخیره آب بوده، کشف شده است».
قصر منوچهر
این اثر در توابع ارسنجان در نزدیکی روستای صالح آباد واقع گردیده است
مجموعه کاخ ، قلعه و برج است که برج آن بر روی دو قله در دوسمت قلعه وجود دارد
شایان ذکر است در این قلعه که به تپه ای مکعبی بزرگی از خاک تبدیل شده است کاوش باستان شناسی صورت نگرفته است و متاسفانه توسط سارقان چالهایی روی آن به وجود آمده که باعث تخریب دیوارهای داخلی و مدفون این قلعه شده است و جا دارد تا آبکش نشده است فکری به حال این اثر ملی گردد.
تل تیموران
تل تیموران در کنار روستای کوشک از توابع ارسنجان، تپهای به طول 200 متر و پهنای 140 متر قرار گرفته که به نام تل تیموران خوانده میشود. ارتفاع بلندترین نقطه آن به 66 متر میرسد. با انجام گمانهزنیهای علمی معلوم شده است که مربوط به 2500 سال پیش از میلاد مسیح است.
اگر سری به موزه تخت جمشید بزنید تعدادی از اشیاء بسیار جالب و قیمتی که از این تپه کشف شده است نگهداری می گردد البته صدها شئ این تپه در موزه لوور فرانسه نگهداری می گردد و...
مدرسه سعیدیه ارسنجان متعلق به زمان صفویه
مسجد جامع ارسنجان متعلق به زمان صفویه
قنات هفت هزار ساله آیش که در نوع خود و شیوه احداث آن در دنیا منحصر به فرد است
سد دختر و چشمه باستانی گمبان
این چشمه در ۲۵ کیلومتری شرق ارسنجان واقع است این چشمه هم اکنون محل مناسبی برای شنا و گردشگری می باشد .
در ارسنجان و اطراف به مرداب گمب می گویند و چون این چشمه تشکیل شده از چند گمب ، گمبان می گویند
با توجه به اینکه محل جوشش آب این چشمه در ارتفاع پستی قرار دارد و طی مسافت کوتاهی به دریاچه طشک و بختگان می ریزد
و چون سوار نمودن این آب با وضع فعلی بر روی زمینهای بالا دست امکان پذیر نبوده و هم اینکه آن زمینها شوره زار است و وسعت کمی هم دارد در گذشته با محصور نمودن این چشمه با سد که دارای هسته ساروجی و بدنه خاک و سنگی بوده ارتفاع آب را تا حدود ۳ متر بالا می آوردند سپس این آب را با استفاده از یک کانال که روی دیوار گلی ساخته بودند با طی مسافت حدود ۵ کیلومتر به حاشیه کوه روبرو انتقال می دادند و آنگاه با استفاده از دامنه کوه برای رساندن به دشت هموار مسافتی حدود ۲۵ کیلومتر را با احداث کانال طی می نموده که جمعا از سر چشمه تا محل زمینهای قابل کشت ۳۰ کیلومتر می شده و این حکایت از سخت کوشی مردمان آن روزگار دارد و قطعا مردمی که اینگونه از منابع آب استفاده می نمودند باید از وضع معیشت بسیار خوبی برخوردار باشند البته آثار جوی دامنه تا چندی قبل کاملا مشخص بود و هنوز هم نقاطی از آن قابل تشخیص است و امروزه با احداث راه خاکی و شخم زنی با تراکتور قسمت زیادی از آن از بین رفته است .محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
این که چطور از این آب که هنوز هم بدون استفاده وارد دریاچه می شود را چطور مهار می کردند سالهاست که مرا به شگفتی وا داشته است
امروزه با مایین آمدن سطح آب دریاچه طشک و خشک شدن کامل دریاچه بختگان ریختن این آب به دریاچه بسیار کار خوب و بجایی است
در سالهای پر باران دو دریاچه طشک و بختگان به هم متصل می شوند
جنگل بناب ارسنجان
مکان بسیار مناسب برای تفریح و گردشگری دارای امکانات بهداشتی و رفاهی است که همه روزه پذیرای جمع کثیری از طیعت دوستان از سراسر ایران می باشد.محمد باقر اباهیمی (ارسنجانی)
به ارسنجان زیبا شهر بینش
نهفته جلوه های آفرینش
خدا در عرش می نازد برای
بهشت کوچک روی زمینش
شعر از محمد باقر ابراهیمی (ارسنجانی)
- ۹۶/۰۹/۱۸